”Kultur er en kunstnerisk, skabende kraft, der aktiverer børns sanser og følelser, ligesom det er kulturelle værdier, som børn tilegner sig i hverdagslivet.
Gennem læringsmiljøer med fokus på kultur kan børn møde nye sider af sig selv, få mulighed for at udtrykke sig på mange forskellige måder og forstå deres omverden.”
Pædagogiske mål for læreplanstemaet:
-
Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn indgår i ligeværdige og forskellige former for fællesskaber, hvor de oplever egne og andres kulturelle baggrunde, normer, traditioner og værdier.
- Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn får mange forskellige kulturelle oplevelser, både som tilskuere og aktive deltagere, som stimulerer børnenes engagement, fantasi, kreativitet og nysgerrighed, og at børnene får erfaringer med at anvende forskellige materialer, redskaber og medier.
Herunder, hvordan vores pædagogiske læringsmiljø:
- Understøtter de to pædagogiske mål for temaet Kultur, æstetik og fællesskab
- Tager udgangspunkt i det fælles pædagogiske grundlag
- Ses i samspil med de øvrige læreplanstemaer.
Kultur:
Er noget vi gør i et fællesskab, ikke blot noget, vi hver især er eller har. Vores særlige kultur og traditioner er en stor del af Troldehøjen og noget vi sætter stor pris på. Vi ønsker at børnene skal have kendskab til vores traditioner, historie og nutid. Sideløbende hermed ønsker vi, at børnene får kendskab til de mange andre spændende kulturer, som vores samfund rummer. Vi finder det vigtigt, at børnene præsenteres for forskellige kulturelle udtryksformer. Ligeledes er det vigtigt for os at vise og præsentere børnene for kunst og kultur, der emotionelt berører os. Vi mener dette kan medvirke til, at børnene får et bedre grundlag for at udvikle egen kultur og forståelse for sig selv og andre.
Herfølgedag: Hvor vi skaber noget ud af natur marialer, som vi kan sælge, og hvor vi viser, hvem Troldehøjen er – vi presser æblemost fra æbler, vi i fællesskab har været ude at plukke, vi skaber ting, som vi sælger og bruger pengene på en teatertur, som børnene er med til at vælge.
Nærmiljøet: Vi bruger biblioteket, hvor vi undersøger og kigger i bøger, vi leger og klæder os ud. Plejehjemmet, hvor vi går Lucia og slår katten af tønden.
Juleværksteder: Hvor vi laver julepynt, som forældrene kan købe, og vi giver pengene til et godt formål. Her har vi fokus på, at børnene sidder sammen i fællesskaber på tværs af alder samt processen i at skabe noget.
Plantedag: Hvor børn og deres bedsteforældre kommer og i samarbejde planter. Noget som binder familier sammen i Troldehøjen, og hvor børnene kan gå og passe gennem foråret og sommeren. De kan se det vokse, blomstre, give frugt, smage, dufte, dele ud til venner, dele oplevelsen med venner. De vil også se planten afblomstre til efteråret/vinteren, osv.
Halloween: Troldehøjen har tradition for at holde en halloweenfest for andre institutioner og gamle troldebørn i Herfølge. Vi henter græskar i BonBon land, som vi pynter og skærer. Afprøver forskellige teknikker og udtryk på græskarrene. Vi udsmykker spøgelseshus.
Æstetik:
Er beslægtet med oplevelser.
Troldehøjen ser et æstetisk læringsmiljø ud som et miljø, hvor børnene kan blive inspireret og har mulighed for at arbejde med forskellige materialer og redskaber.
For os er det vigtigt, at vi som voksne giver børnene mulighed for at lære redskaber og marialer at kende, så de lærer, hvad de kan bruges til, og hvordan de virker på hinanden.
I Troldehøjen er der rig mulighed for at få stimuleret sanserne ved at samle fjer, snitte, smage på bær, kæle med kaniner, bygge huler, dufte til blomster, digte sange/historier, lege med sand, vand, mudder, er med til bål og mad på bål. Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte skabende virksomhed og æstetik, der både er indtryk og udtryk.
Fællesskab:
Bliver til, når vi gør noget sammen, uanset baggrund. Deltagelse i fællesskaber handler bla. om forståelse for egne og andres kultur og traditioner. Læringsmiljøet i Troldehøjen skal bidrage til at udvikle børns forståelse af egne værdier og respektere andres. Vi arbejder med fællesskab, bla. når vi om fredagen har fælles spisning, når de store er Mumi-hjælpere, når vi er på legepladsen, fejring af fødselsdag, samling osv. Det er vigtigt for os at vi har gode fællesskaber, og vi arbejder derfor med det hele tiden og på mange forskellige måder.
Praksisfortælling:
”Der er blevet snakket om formen rund til samling, samt vist og demonstreret runde former og størrelser frem. Børnene har lyttet til og deltaget aktivt i denne samling. Samme dag til frokost, bliver flere af børnene opmærksomme på at kødpølsen og spegepølsen er rund, cherrytomaterne og vindruerne er også runde. Lidt efter udbryder Emma og Ludvig: min banan/agurk er også rund, mens de nærstuderer stykket af frugten.”