”Alsidig personlig udvikling drejer sig om den stadige udvidelse af barnets erfaringsverden og deltagelsesmuligheder. Det forudsætter engagement, livsduelighed, gåpåmod og kompetencer til deltagelse.”
Pædagogiske mål for læreplanstemaet
-
Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn udfolder, udforsker og erfarer sig selv og hinanden på både kendte og nye måder og får tillid til egne potentialer. Dette skal ske på tværs af blandt andet alder, køn samt social og kulturel baggrund.
- Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte samspil og tilknytning mellem børn og det pædagogiske personale og børn imellem. Det skal være præget af omsorg, tryghed og nysgerrighed, så alle børn udvikler engagement, livsduelighed, gåpåmod og kompetencer til deltagelse i fællesskaber. Dette gælder også i situationer, der kræver fordybelse, vedholdenhed og prioritering.
Hvordan understøtter Troldehøjens pædagogiske læringsmiljø børnenes alsidige personlige udvikling?
Herunder, hvordan vores pædagogiske læringsmiljø:
- Understøtter de to pædagogiske mål for temaet Alsidig personlig udvikling
- Tager udgangspunkt i det fælles pædagogiske grundlag
- Ses i samspil med de øvrige læreplanstemaer.
I Troldehøjen arbejder det pædagogiske personale med stærke læringsmiljøer i såvel planlagte aktiviteter, lege og praktiske rutiner, hvilket er med til at klæde børnene på til at kunne tage ansvarlig del i deres omverden her og nu, og fremadrettet.
Vi støtter børnene i at udvikle deres personlighed og identitet, da vi ønsker, at de skal opleve at have værdi og være en del af fællesskabet, at høre til blandt os voksne og de andre børn, hvilket er med til at udvikle medmenneskelig forståelse og hensyntagen. Det hjælper dem til at lære at stå på egne ben, og dermed hvile i sig selv.
Vigtigheden ved erfaringer:
Vi giver børnene erfaring bl.a via fælles lege, kreative udtryksformer såsom at synge, fortælle, male/tegne, opleve noget sammen, grine med og ad hinanden, praktiske gøremål og rutiner i garderoben, ved spisning, ved aflevering osv. Det giver dem erfaring og støtter dem i hverdagens lege og aktiviteter, og derved støtter vi dem i at udvikle deres identitet.
I Troldehøjen ser vi børnene som medskabere af deres egne læreprocesser. Vi mener, at det børnene erfare kan støtte deres oplevelser af selvbestemmelse, ansvarsfølelse, og samhørighed. Det er med til at styrke børnene i deres gåpåmod og livsduelighed. Vi lader børnene øve sig igen og igen, hvilket er med til at de mestrer nye færdigheder. Det vil give dem en følelse af, at de kan, og det er med til at styrke deres tro på sig selv og styrker deres selvværd.
En vigtig del for at fremme børns alsidige personlige udvikling, er de relationer børnene indgår i, da de er med til at forme, hvem de er, og hvem de bliver til. Det er vigtigt, at børnene mødes af stabile voksne, som de er trygge ved, og som giver dem fysisk og emotionel omsorg, så de kan udvikle sig. Her i Troldehøjen bestræber vi os på, at børnene møder os som nærværende voksne, som reflekterer over børnenes udtryk, behov og følelser, og er interesserede i at lære dem at kende, som de er og udfordrer deres interesser.
Vigtigheden ved rutiner:
Vi har mange praktiske gøremål og rutiner i løbet af dagen i Troldehøjen. Disse er suveræne læringsrum for børnenes alsidige personlige udvikling. Børn vil gerne være med til de praktiske opgaver, og de lærer af dem. Vi giver børnene tiden til at øve sig, sikrer os at læringsmiljøet har en tilpas sværhedsgrad til, at de tør kaste sig ud i det og har mulighed for succes, så de på sigt kan mestre. Rutinerne kan være alt lige fra aflevering om morgenen, hvor vi bestræber os på en god afsked, selv at tage tøj af og på, og rydde op efter sig selv.
Vigtigheden ved det åbne hus:
Troldehøjen er et hus hvor vi, udover at være i aldersopdelte familiegrupper, også er et åbent hus og arbejder på tværs af alder. De store lærer at være rollemodeller for de mindre, og de mindre ser op til og lærer af de større børn, og på den måde mestrer de hver især på forskellige måder. Der bliver samarbejdet, de lærer at hjælpe hinanden, og der bliver dannet relationer, venskaber og fællesskaber. Vi hjælper børnene med, at kende deres egne grænser og kunne sætte grænser overfor andre, og derved indgå i en daglig positiv kontakt til hinanden og til de voksne.
Praksisfortælling
I vuggestuen er det et hit at dele madpakkerne og drikkedunkene ud, og børnene er ivrige for at få lov til at dele ud til de andre. For at alle kan komme til at dele ud, så går det efter tur, sådan at alle får lov til at dele ud i løbet af ugen. Det er blevet lille Ludvig på halvandet års tur. Han tager en madkasse, og genkender at den skal over til Gunnar. Han knuger begge hænder, mens han smiler stort (han har mestret, og han er stolt.) En voksen ser Ludvigs reaktion, og får øjenkontakt med ham, mens hun knuger sine hænder og smiler. Ludvig griner, og gør det samme igen. Gunnar ser det også og gør det samme. Nu gør alle børnene og de voksne det samme.
Forskellige videoer der beskriver bredden af temaet:
Gode omgangsformer: https://www.youtube.com/watch?v=FI9dIxppI78&list=PLSSiSslu-f5YiB86UGpGt02AkG_MDoh4i&index=13&t=14s
Nysgerrighed: https://www.youtube.com/watch?v=aw6zzcJ0Z9o&list=PLSSiSslu-f5YiB86UGpGt02AkG_MDoh4i&index=14
Selvdisiplin: https://www.youtube.com/watch?v=l2SJfg3c3Ss&list=PLSSiSslu-f5YiB86UGpGt02AkG_MDoh4i&index=15
Behovsudsættelse: https://www.youtube.com/watch?v=rogcWfG2VeY&list=PLSSiSslu-f5YiB86UGpGt02AkG_MDoh4i&index=16