Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Krop, sanser og bevægelse

”Børn er i verden gennem kroppen, og når de støttes i at bruge, udfor­dre, eksperimentere, mærke og passe på kroppen – gennem ro og bevægelse – lægges grundlaget for fysisk og psykisk trivsel.

Kroppen er et stort og sammensat sansesystem, som udgør fundamentet for erfaring, viden, følelsesmæssige og sociale processer, ligesom al kommunikation og relations dannelse udgår fra kroppen”.

Pædagogiske mål for læreplanstemaet:

  1. Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn udforsker og eksperimenterer med mange forskellige måder at bruge kroppen på.
  2. Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn oplever krops- og bevægelsesglæde både i ro og i aktivitet, så børnene bliver fortrolige med deres krop, herunder kropslige fornem­melser, kroppens funktioner, sanser og forskellige former for bevægelse.

 

Hvordan understøtter vores pædagogiske læringsmiljø udviklingen af børnenes krop, sanser og bevægelse?

Herunder, hvordan vores pædagogiske læringsmiljø:

  • Understøtter de to pædagogiske mål for temaet Krop, sanser og bevægelse
  • Tager udgangspunkt i det fælles pædagogiske grundlag
  • Ses i samspil med de øvrige læreplanstemaer.

Trivsel er en vigtig faktor for at kunne lære, og altså udvikle sig. Hverdagen for et lille barn kræver stor ihærdighed og mestring, derfor har vi i Troldehøjen fokus på at skabe et godt fundament hos børnene. Et fundament bestående af, at børnene lærer at mestre sin krop, for derved at optimere mulighederne for god udvikling.

Gennem bevægelse får børnene kendskab til kroppen og sanserne, og omvendt. Bevægelse er et vigtigt element af børns leg og fællesskaber. I Troldehøjen introducerer vi børnene til mange forskellige slags bevægelser, da det er vigtigt at børnene afprøver med egen krop, og får mulighed for at opnå mestring eller finde egne grænser. Når børnene deltager i børnefællesskaber og opnår kropslige erfaringer er det med til at skabe en kropsidentitet; de udforsker verden og sig selv.

I Troldehøjen vægter vi at børnene har et alderssvarende kendskab til deres krop; hvordan ser den ud, hvordan virker den, hvad kan den, og hvor er vi forskellige?

Børn oplever med hele kroppen, og sanserne har stor betydning for barnets udvikling. Sanserne er de vigtige byggesten, der skal stimuleres for at barnet kan begynde at erfaringsdanne med sin krop. I Troldehøjen er vi ude det meste af dagen og vores legeplads byder på bl.a. bakker, træer uden klatregrænse, hårdt og blødt underlag, gynger, huler, legekøkken og have. Stimuli der både indbyder til og udfordrer de primære sanser:

- Den taktile sans (følesansen) ’sneen er kold’

- Muskel/led sansen (registrering fra det indre og koordination) ’afstemning af muskelkraft, ved fx kast eller i brydekamp’

- Vestibulærsansen (også kaldet labyrintsansen, rum og retning) ’snurre rundt og hænge på hovedet’

Troldehøjen har et alsidigt læringsmiljø, hvor personalet respekterer børnenes eksperimenteren, da vi er opmærksomme på vigtigheden af risikomestring. Når børnene får lov til at bruge deres sanser og eksperimenterer, er det med til, at de lærer deres grænser at kende og kan derved også bedre forstå andres grænser. Dette er med til at styrke den sociale udvikling og empati, og børnene kan bedre agere i deres hverdag. At forstå og mærke sin egen krop, både udenpå og indeni, er væsentligt for at hvile i sig selv, og vi skal være opmærksomme på at der er plads til både det vilde og det stille.

Sammen med forældrene vil vi inspirere børnene til bevægelse. Vi leger med børnene, vi prøver os frem sammen med børnene, vi viser børnene nye muligheder, vi hjælper børnene til selv at kunne, og vi lærer af børnene. Dette er med til, at børnene styrkes og deres kropsidentitet udvikles i social samhørighed.

Ved børn med særlige behov vil vi have et tæt samarbejde med forældrene med fokus på relevante motoriske udfordringer for at støtte barnet bedst muligt. Vi har også mulighed for at samarbejde med ergoterapeut, hvis vi sammen med forældrene vurderer, at dette er nødvendigt.

 

- Fortæl mig det og jeg glemmer det.

 

- Vis mig det og jeg husker det.

 

- Lad mig gøre det og jeg forstår det.

 

 

Praksisfortælling:

Voksen og 2 børn (3 år) står oppe på en bænk og hopper ned i en stor vandpyt, mens de holder i hånden. Børnene skiftes til at tælle til tre inden de hopper. De griner og gentager øvelsen igen og igen. Flere børn kommer til og vil være med, så nu skiftes de. De venter på tur og griner ad hinanden i mellemtiden. Øvelsen bliver udvidet med nye forslag, som flittigt bliver afprøvet. Mille (5 år) foreslår at de prøver at hoppe baglæns ned. Tim (3 år) og Emma (3 år) vil ikke prøve, så den voksne prøver sammen med Mille (5 år) Det lykkedes selvom det er lidt svært. Mille opfordrer Tim til også at prøve og efter et stykke tid lader Tim sig overtale, hvis den voksne holder imens der hoppes. Han tør ikke og tøver, men flokken omkring ham er tålmodige og med lidt betænkningstid tager han mod til sig og siger OK, jeg gør det. Tim klarer det og smiler stolt til sine venner på bænken.